
Oceniając jakość koktajlu najczęściej posługujemy się kryteriami takimi jak smak i aromat, jednak nie możemy również bagatelizować wyglądu. W końcu nie bez przyczyny mawia się, że kupujemy coś oczami. Aspekt wizualny jest niezwykle istotny podczas przygotowania koktajli. Nie ma się co oszukiwać, wygląd i estetyka naszych koktajli to pierwsze kryteria według których nasi goście oceniają to co dla nich przygotowaliśmy.

Historia
Tak jak w wypadku wielu innych przykładów w świecie barmaństwa, tak i w tym wypadku bardzo ciężko jest jednoznacznie określić w którym momencie dekoracje stały się nieodłączną częścią koktajli. Jedna z teorii mówi nawet, że to właśnie od dekorowania napitków piórami z ogona koguta (ang. Cock's tail) wzięło swoją nazwę słowo koktajl. O ile ta historia brzmi bardzo interesująco, prawdopodobnie nie jest prawdziwa i sam traktuję ją z przymrużeniem oka. Wielokrotnie wskazuje się koktajle typu julep czy cobbler jako pierwsze serwowane z garnishem. Chociaż i ta informacja wydaje się być niepewna, daje nam to pewną podpowiedź, że dekoracje mogły być wprowadzane do koktajli już na przełomie XVIII i XIX wieku. W wydanym w 1862 roku "Bartender's Guide" pióra Jerry'ego Thomas'a możemy spotkać już garnish jako element większości receptur, co może wskazywać, że w tamtych czasach była to powszechnie stosowana praktyka.
Co ciekawe, koktajlem, który swoją nazwę wziął bezpośrednio od użytej dekoracji jest oczywiście Horse's Neck. Datowany na ostatnią dekadę XIX wieku był początkowo koktajlem bezalkoholowym - a dokładniej rzecz ujmując - napojem ginger ale podanym na lodzie w wysokim szkle typu highball ze skórką z całej cytryny, która miała otaczać cały koktajl i przypominać wyglądem właśnie rzeczoną końską szyję. Dopiero z czasem zaczęto do koktajlu dodawać "procentów" a alkoholem pierwszego wyboru w tym wypadku stała się whiskey lub brandy. Nie jest to jednak jedyny koktajl, którego nazwa jest bezpośrednio związana z dekoracją. Weźmy na przykład (prawie zapomniany) koktajl Brandy Crusta, którego historia sięga kilku dekad wcześniej niż Horse's Neck, sygnalizujący nam wykorzystanie (a jakże!) crusty z cukru na rancie szkła. Jest ona co prawda praktycznym elementem, który wpływa na smak samego koktajlu ale wprowadza również pewien walor estetyczny.
Po co w ogóle używać dekoracji w koktajlach?

Jaki garnish będzie odpowiedni?
Kiedy zaczynałem swoją przygodę za barem, królowały fikuśne, wieloskładnikowe, piętrowe garnish'e przez wielu nazywane humorystycznie "sałatkami owocowymi". Muszę przyznać, że nigdy nie byłem ich wielkim zwolennikiem. Prawdopodobnie trochę ze względu na wrodzone lenistwo a trochę na fakt, że w moim odczuciu za dużo się tam dzieje. O ile szanuję każdego, kto posiada tak rozwinięte umiejętności w garnish carving'u (ja niestety takich umiejętności nie posiadam) mam wrażenie, że często takie dekoracje bywają przesadzone i mogą być zbyt pracochłonne podczas codziennej pracy. Wierzę jednak, że wszystko ma swój czas i miejsce, dlatego też ciągle mamy lokale, które szczycą się takim serwisem i stale przyciągają rzeszę gości.

Dekoracja to nie wszystko!

A jakie są wasze koktajle (i garnish'e) z których jesteście najbardziej dumni? Podzielcie się zdjęciami w wiadomości prywatnej. Z przyjemnością wybiorę najciekawsze i opublikuję na Aperitifowym profilu na facebooku!
Zdjęcia z Instagrama dzięki uprzejmości:
Bibliografia:
The Bar-Tender’s Guide or How to Mix Drinks by Jerry Thomas
https://drinks.seriouseats.com/2013/03/cocktail-101-all-about-cocktail-garnishes-how-to-make-cocktail-onions-brandied-cherries-how-to-cut-a-twist.html#:~:text=A%20cocktail%20garnish%20is%20an,savory%20flavor%20to%20those%20drinks.
www.thespiritsbusiness.com/2014/08/how-important-are-garnishes-in-cocktails/
https://drinks.seriouseats.com/2013/03/cocktail-101-all-about-cocktail-garnishes-how-to-make-cocktail-onions-brandied-cherries-how-to-cut-a-twist.html#:~:text=A%20cocktail%20garnish%20is%20an,savory%20flavor%20to%20those%20drinks.
www.thespiritsbusiness.com/2014/08/how-important-are-garnishes-in-cocktails/
https://www.mentalfloss.com/article/54674/why-garnish-cocktail
https://bartendersbusiness.com/en/articles/menu-intel-1/bartenders-the-art-of-the-garnish-50.htm
https://www.moodymixologist.com/blog/the-art-of-the-cocktail-garnish
https://en.wikipedia.org/wiki/Garnish_(food)
https://www.liquor.com/articles/dehydrated-citrus-garnish/
https://www.ateriet.com/full-guide-horses-neck-cocktail/
https://punchdrink.com/recipes/brandy-crusta/