Syropy są jednym z podstawowych składników w naszych barach czy restauracjach. Wykorzystujemy je do przygotowania kaw, lemoniad czy koktajli. Odpowiednio użyte dadzą nam idealny balans w naszych napojach a ich różnorodność pozwala szybko i efektywnie tworzyć różne wariacje klasycznych koktajli. W sklepach i hurtowniach mamy dostęp do bardzo szerokiej gamy produktów różnych producentów oraz smaków, ale przygotowanie i wykorzystywanie własnych syropów stwarza nam możliwość uzyskania niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku. Większość syropów tworzy się niezwykle prosto, dlatego też będzie to dla wielu idealny początek do wykorzystywania składników "homemade". Poniżej prezentuję sprawdzone przepisy na syropy, których sam używam (bądź używałem) podczas codziennej pracy. Receptury podzieliłem na kategorię, żeby łatwiej było Wam poruszać się po stronie.
SYROPY PROSTE
Syrop cukrowy
Mawia się, że ilu barmanów tyle receptur na syrop cukrowy. Przepis prezentowany poniżej pozwala nam na uzyskanie odpowiednio skoncentrowanego syropu, który nie będzie zbyt gęsty, dzięki czemu nie będzie lał się przez nalewak jak "krew z nosa".
750 ml wody
Do blendera wsypać odmierzony cukier oraz wodę i blendować na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Syrop miodowy
600 g płynnego miodu (jeśli wasz miód się skrystalizował, możecie podgrzać i rozmieszać w kąpieli wodnej)
200 ml wody
Składniki połączyć w garnku lub blenderze i mieszać (blendować) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ta receptura powstała z potrzeby (chęci) wykorzystania wina musującego, które straciło swoje nasycenie dwutlenkiem węgla. Więcej o idei less waste znajdziecie tutaj.
600 g płynnego miodu (jeśli wasz miód się skrystalizował, możecie podgrzać i rozmieszać w kąpieli wodnej)
300 ml wygazowanego prosecco
Składniki połączyć w garnku lub blenderze i mieszać (blendować) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Syrop herbaciany
Jest to jedna z moich ulubionych receptur! Na rynku mamy teraz bardzo szeroki wybór różnych herbat i naparów - to jakiej mieszanki użyjemy będzie wpływać na finalny smak syropu. Mamy tu pełne pole do popisu!
1 kg cukru
750 ml wystudzonego naparu herbacianego.
Przygotuj napar herbaciany (nie podaję tu konkretnej receptury, bo każda mieszanka może wymagać innej ilości suszu jak i temperatury parzenia), następnie wystudź go i połącz z cukrem (w garnku lub blenderze). Mieszaj do pełnego rozpuszczenia cukru.
SYROPY OWOCOWE
Syrop malinowy
500 g malin (mrożonych)
250 g cukru
120 ml wody
Mrożone maliny wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy wodę. Gotujemy przez ok. 15 - 20 minut na wolnym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia). Cały czas mieszamy i uciskamy owoce, żeby puściły jak najwięcej soku. Gotowy syrop studzimy i cedzimy przez bardzo drobne sito.
Syrop ananasowy
Ta receptura towarzyszy nam podczas wielu sesji Diageo Bar Academy. Może stać się idealnym dodatkiem do wielu tropikalnych koktajli.
300 g ananasa
150 ml soku ananasowego
200 g cukru
Ananasa kroimy w kostkę, wsypujemy do blendera i zalewamy sokiem. Całość blendujemy, żeby całkowicie rozbić cząstki owoców. Następnie cedzimy przez bardzo drobne sito (lub tetrę). Płyn i cukier łączymy w blenderze i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostałą pulpę możemy wysuszyć i wykorzystać jako garnish (w formie pudru lub "skóry")
CDN...