1. "Salt, Fat, Acid, Heat" - Samin Nosrat
Na tą książkę trafiłem po obejrzeniu mini serii na Netflixie o tym samym tytule. Nie jest to książka bezpośrednio dotycząca świata barmaństwa, jednak tematyka, którą podejmuję autorka pozwoli nam zrozumieć wpływ różnych składników na finalny smak produktu i nasze odczucia. Wiele przykładów zawartych w książce z łatwością zastosujemy w świecie koktajli, przygotowując swoje autorskie propozycje lub reinterpretując klasyczne receptury.
2. "Liquid Intelligence" - Dave Arnold
Liquid Intelligence jest prawdziwą biblią jeśli chodzi o zaawansowane techniki wykorzystywane w barmaństwie. Książka ta została wydana ponad 10 lat temu, jednak tematyka i techniki tam zawarte są teraz aktualne jak nigdy dotąd! Klaryfikacja, destylacja, czy użycie ciekłego azotu za barem? To wszystko znajdziesz w tej publikacji! To kompendium towarzyszy mi od lat w mojej pracy i raz na jakiś czas wracam do niej aby zaczerpnąć wiedzy i inspiracji. Jedynym minusem jest brak tłumaczenia na język polski.
3. "Alkoholowe dzieje Polski" - Jerzy Besala
Kolejna pozycja to prawdziwa gratka dla miłośników historii. Ukazuje ona alkohol w kontekście historii Polski na przestrzeni różnych epok. Nie znajdziemy tutaj stricte receptur ale możemy poznać lepiej historię naszego kraju i zobaczyć jak duży wpływ miał alkohol na naszą historię. Ta obszerna monografia zawarta jest na chwilę obecną w czterech tomach w której znajdziemy masę anegdot i ciekawych historii z życia polskich władców oraz naszych przodków.
4. "Gastrofizyka" - Charles Spence
To już druga pozycja w tym zestawieniu, która nie traktuje bezpośrednio o koktajlach i alkoholu. Dlaczego więc postanowiłem umieścić ją w tym zestawieniu? Jest to niezmiernie inspirująca książka, która korzystając z naukowych źródeł udowadnia jak wiele elementów wpływa na odczucie naszych "doznań gastronomicznych". Przykłady i eksperymenty opisane w książce mogą pomóc nam "dopieścić" odczucia naszych gości, kiedy serwujemy im nasze koktajle. Ponadto, "Gastrofizyka" napisana jest bardzo przystępnym językiem, jest pełna anegdot i może dać Wam kupę zabawy podczas lektury.
5. "The Curious Bartender" - Tristan Stephenson
Zestawienie zamyka książka, która jest idealnym kompendium wiedzy o podstawach pracy za barem. Niezależnie, czy jesteśmy doświadczonymi barmanami, dopiero zaczynamy swoją drogę z miksologią czy po prostu jesteśmy pasjonatami, którzy chcą poszerzyć swoje horyzonty - w tej książce znajdziecie wszystkie niezbędne informacje. Dzięki niej zrozumiemy podstawy barmaństwa jak i usystematyzujemy wiedzę, którą już posiadamy. Tak jak i w wypadku "Liquid Intelligence", ta książka nie została przetłumaczona na język polski, jednak napisana jest bardzo prostym i zrozumiałym językiem i wierzę, że każdy posiadający chociaż podstawową znajomość języka angielskiego będzie w stanie czerpać wiedzę z tej publikacji.
Idealnym uzupełnieniem świątecznego prezentu może być gotowy zabutelkowany koktajl - receptury i pomysły na taki koktajl znajdziecie tutaj.
A jeżeli Wy macie swoje ulubione książki traktujące o alkoholach, barmaństwie czy gastronomii podzielcie się nimi w komentarzach!